Rețete cu sparanghel și prepararea lui

Cum preparăm

Sparanghelul alb sau verde pare sa fie la prima vedere o leguma complicata cu care nu suntem prea familiari pentru ca se cultiva doar de cativa ani si in loturi mici la noi in tara. Este insa foarte sanatoasa si simplu de pregatit. Incurajam consumul de sparanghel, motiv pentru care v-am pregatit cateva retete simple si rapide, plus o serie de informatii care sa va ajute in alegerea, curatarea si gatirea lui.

Ca sa nu va pierdeti elanul inca de la inceput, iata care sunt pasii simpli de urmat cand doriti sa gatiti sparanghel:

1. Alegeti o legatura de sparanghel proaspat --> 2. Spalati-l sub jet de apa rece --> 3. Indepartati capetele --> 4. Gatiti sparanghelul fiert sau la cuptor

In continuare va prezentam cateva retete cu sparanghel alb si verde pe care sa le pregatiti imediat ce ati invatat cum se alege, curata si gateste.

Retete sparanghel alb:

Cateva retete faine cu sparanghel alb mai gasiti aici..., aici... si aici...

Retete sparanghel verde:

Colectia noastra de retete cu sparanghel o gasiti aici...

1. Alegerea sparanghelului proaspat

Sparanghelul este destul de scump, asa ca nu ne permitem sa cumparam unul de proasta calitate. Pasii de mai jos ne ajuta sa recunoastem si alegem atat sparanghelul alb cat si cel verde, proaspat si de calitate:

1. Varfurile sunt inchise si ferme, nu moi si ofilite (mai ales la cel verde).

2. Partea de jos sa nu fie uscata. Daca strangem baza intre degete, trebuie sa iasa seva, in caz contrar, sparanghelul nu mai este proaspat.

3. Daca incercam sa indoim tulpina, aceasta ar trebui sa se rupa imediat, nu trebuie sa fie elastica.

4. Culoarea trebuie sa fie egala pe toata lungimea lui. Capetele albe si petele maronii nu sunt un semn al prospetimii.

5. O coaja groasa indica faptul ca sparanghelul este lemnos. Se poate testa la un capat, indepartand usor pielita.

Mai jos v-am pregatit un video ajutator in limba engleza:

2. Cum pregatim sparanghelul pentru gatit?

Inainte de preparare, se spala sub jetul de apa. Atentie insa, niciodata nu se inmoaie in apa.  Sparanghelul alb, se curata cu un curatator de legume sau cu unul special pentru sparanghel, dinspre varf inspre baza. La fel si cel verde. Capetele lemnoase se indeparteaza, dar nu se arunca, ele putand fi utilizate ca ingrediente pentru delicioase supe de sparanghel. Indoiti sparanghelul iar daca acesta este praospat el se va rupe imediat. Partea de jos se foloseste la supa, iar partea de sus in mancare. La sparanghelul congelat care e curatat deja se mai taie 1 cm din coada si se gateste.

Pastrarea la frigider sau in congelator

Sparanghelul alb poate fi pastrat (necuratat) pana la 4 zile in frigider, in sertarul de legume, cu capatul invelit in servetele inmuiate in apa. Sparanghelul verde se pastreaza cel mai bine ca patrunjelul verde, intr-un pahar cu apa proaspata. In congelator, sparanghelul poate fi pastrat pana la 6 luni. Inainte de congelare se recomanda curatarea lui. Apoi acesta se asaza pe un platou si se precongeleaza timp de cateva ore. Apoi se pune in pungi si se lasa la congelator pana ce se gateste. In acest fel poate fi portionat mai usor si lastarii nu se lipesc. Inainte de a fi gatit, sparanghelul se scoate de la congelator si se fierbe congelat timp de 10-20 de minute, in functie de diametrul lastarilor.

3. Cum gatim sparanghelul?

A. Fierbere

Taiati sparanghelul pe diagonala in bucati de ca. 5 cm. Puneti doua degete de apa la fiert intr-o oala. Puneti sparanghelul intr-o sita de gatit la aburi si asezati sita cu grija in oala. Acoperiti oala si fierbeti la foc mediu. Verificati cu o furculita dupa 2-3 minute. Daca sparanghelul este mai gros la capete, atunci va dura mai mult, dar scoateti varfurile pentru ca acestea se vor inmuia prea tare. Daca serviti sparanghelul rece, atunci trebuie sa-l raciti imediat sub un jet de apa rece.  

Ideal este ca sparanghelul sa fiarba uniform intr-un vas special in care acesta sta in pozitie verticala. Daca sparanghelul este scufundat in totalitate in apa, varful subtire se inmoaie prea tare iar baza ramane tare.  De aceea se recomanda utilizarea unei oale speciale pentru sparanghel, cu recipient detasabil (vezi galerie foto). Pretul ei este de ca. 200 Lei.

B. Sparanghel la cuptor

Sparanghelul gatit la cuptor capata o aroma naturala, asemanatoare cu cea a nucilor si se serveste simplu, cu paste sau cu parmezan ras si migdale prajite. Sparanghelul se asaza intr-un singur strat intr-o tava, se stropeste cu ulei si se asezoneaza cu sare si piper. Se tine la cuptor 10-12 minute sau pana incepe sa se rumeneasca.

In continuare v-am pregatit un video ajutator in limba engleza:

 

Colectia noastra de retete cu sparanghel o gasiti aici...

4. Informatii suplimentare

100 grame de sparanghel are doar 20 de calorii si 0 colesterol. Aportul de vitamine este bogat, acoperind 15% din necesarul zilnic de vitamina A, 9% vitamina C, 11% fier si 5% vitamina B-6. In acelasi timp este o sursa bogata de fibre (8%). Citeste mai multe despre efectele benefice aici...

Leguma roiala“, „fildesul comestibil“, sparanghelul, a provocat fascinatie de-alungul timpului in randul gurmanzilor din toate colturile lumii. Egiptenii folosesc sparanghelul deja de mai bine de 4500 de ani, iar grecii si romanii l-au apreciat acum mai bine de 2 mii de ani pentru calitatiile sale terapeutice. Abia in secolul al 16-lea a inceput cultivarea sparanghelului, iar pe vremea aceea, avea reputatia ca fiind delicatesa.Pe vremuri, sparanghelul era mancat cu mana, nu era politicoasa folosirea tacamurilor. O explicatie poate fi: argintul din care erau confectionate tacamurile reactiona cu sparanghelul si ii altera gustul delicat. In zilele noastre pot fi folosite fara probleme furculita si cutitul atunci cand se serveste sparanghel. Culoarea lui este data de expunerea tulpinii la soare. Sparanghelul alb este recoltat inainte ca acesta sa iasa de sub pamant, motiv pentru care este mai fraged. Prin expunere la soare, sparanghelul se coloreaza violet in prima faza, iar apoi devine verde.

 

Daca v-a placut articolul nostru va rugam sa ne lasati un comentariu sau sa dati un share pe Facebook. Va multumim!

Din Cum preparăm

28.03.2013

Pulpa de miel, friptura de Paști

Citeşte mai departe →

23.01.2012

Marinarea cărnurilor de vânat

Citeşte mai departe →

15.05.2012

Reţete cu rubarba, rozul timpuriu al primăverii

Citeşte mai departe →

Comentarii

Pentru această acțiune
trebuie să fii logat!

Login With Facebook