Bucataria australiana

Geografie culinară

Binecuvantata cu produse proaspete si de calitate, cu o abundenta de hrana marina si influentata de multe arome etnice, bucataria australiana este complexa, Australia este locul unde Asia si Europa se intalnesc la masa si creeaza ceva nou si incitant, care respecta calitatea ingredientelor si traditiile marilor bucatarii ale lumii. Ingredientele nationale, combinate cu talentul asiatic si tehnicile europene, dau o bucatarie originala si vibranta.

Exista cu adevarat o bucatarie australiana? Vorbim de o tara tanara, ce creste si se schimba intr-un ritm rapid. Climatul este unul divers, luand in considerare intinderea tarii. Apar produse diferite, valabile in diferite regiuni, ce fragmenteaza astfel cladirea unei bucatrii unificate. Si apoi mai e faptul ca mai toti locuitorii sunt imigranti. La inceput, bucataria insemna cartofi si carne, iar apoi a avut loc o intrepatrundere a produselor australiene cu ingredientele si condimentele aduse de imigrantii asiatici, ca si de cei greci, italieni si francezi. Odata cu imigratia din tarile non-anglicane dinainte de sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, mancarea a tins sa reflecte aceasta mostenire. Carnea cu trei legume fierte si o budinca de orez erau preparatele preferate ale locuitorilor. Imigrantii din Europa distrusa de razboi si-au gasit aici refugiul si o viata noua, aducand cu ei retete italienesti, grecesti si o gama larga din intreaga Europa. Au urmat apoi imigrantii din Asia.

Fuziunea de mancare est-vestica, spaghete, sushi, fripturi, paste stau alaturi de placinte cu carne si Vegemite, ca preparate australiene. Si redescoperirea ingredientelor nationale, cum ar fi carnea de cangur, emu, fructe de padure a adaugat un alt element acestui mix. Expertii poate nu o numesc bucatarie, dar in Australia nu duci lipsa de mese superbe si de retete noi. Au fost uitate eternele placinte cu carne, piureul, fiertura de fasole si morcov si laptucile cu otet, spalate bine cu bere.

Noua bucatarie nu e nimic altceva decat o celebrare exuberanta a prospetimii, aromelor, varietatii si inventivitatii, a multor vinarii remarcabile din tara, a diversitatii etnice crescande si a proximitatii Asiei. Cuvantul acum este Mod-Oz, de la modernul Oz, insemnand bucataria australiana moderna.

Australienii sunt binecuvantati cu cea mai buna carne de oaie si de miel din lume, produse lactate, grane, fructe exotice si legume, o mare varietate de peste proaspat. In plus, mediul verde in care traiesc si slaba poluare permit aromelor naturale din carne, hrana marina si din legume sa aiba nevoie doar de putin ajutor pentru a realiza o masa delicioasa. Australia este unul din top producatorii de carne de vita si oaie si bucataria sa reflecta acest lucru: fripturi, hamburgeri si alte sandwich-uri, caserole de porc, de miel, pui la gratar si carnati. Printre cele mai preferate preparate se afla si carnea de miel fiarta, cu sfecla prajita si ciuperci fierte. Carnea de vita se serveste cu masline mediteraneene, cu spanac prajit si se asezoneaza cu sos frantuzesc de Madeira.

Carnea de cangur poate fi adaugata unei mari varietati de verdeturi si fructe de padure sau poate fi afumata. Muschii carnii de cangur se strang foarte putin la preparare si nu retin apa, pentru ca nu se usuca. In plus, structura carnii este tare, asa ca se poate felia usor si preparatele pot avea o prezentare sofisticata. Specialitatea este cu sos de piersica desertului, un fruct salbatic.

Nici o privire asupra acestei bucatarii nu ar fi completa fara pasta nationala, Vegemite, extract de drojdie realizat in 1922 de Fred Walker. Mai tarziu s-a adaugat ceapa si sare, pentru a crea o pasta groasa care astazi se intinde pe paine si se pune in supe si conserve pentru a le da gust.

Pescarii prind peste 200 de feluri de peste si 90 de tipuri de moluste si crustacee. Scoicile si stridiile se servesc direct din carapace, crevetii cu un sos picant, iar buzele de rechin constituie delicatesa nationala. Stiuca se prepara cu salata de patrunjel si lamaie prajita, peste care se adauga alune.

Australia are si o bogatie de fructe. De-a lungul tropicelor exista fructe exotice: papaya, mango, ananas, fructul pasiunii. Apoi cresc merele, perele, pepenii, piersicile si, in plus, multe legume. Mai toate sunt moi si puternic aromate: avocado, mango. Australienii pun avocado pe paine in loc de maioneza, pe care o considera dezgustatoare. Ei gasesc o deosebita placere in a manca prajituri. In primul rand, biscuitii cu nuca de cocos, insiropati cu unt, apoi Pavlova, prajitura unui conte rus, un meringue cu fructe si frisca, lamington, prajitura cu inghetata de ciocolata si nuca de cocos, merele bunicii Smith, mere la cuptor, si zeci de siropuri delicioase.

Exista o mare atractie pentru ceaiul de iasomie cu pere afumate, servit cu salata de chili si mango verde. Apoi australienii au devenit mari bautori de cafea si cappuccino. Cafeaua se serveste cu o mica gustare si cu inghetata. Urmeaza berea, Australia venind la mica distanta dupa Germania. Fiecare stat are propria companie producatoare de bere. E complicat sa ceri o bere intr-un bar, pentru ca sunt tot felul de soiuri de bere, de tapuri si de pahare, asa ca mai bine ceri o sticla direct de la frigiderul barului. In ultimul timp, vinurile australiene au castigat mari premii la festivaluri internationale. Vinul rosu este cel preferat, mai intai pentru ca se produce un asemenea vin bun, apoi pentru ca bautorii au devenit mai sofisticati si pentru ca au auzit de beneficiile vinului rosu. Se bea mult Cabernet Sauvignon, Shiraz, Chardonay si Rhine Riesling.

Din Geografie culinară

17.12.2011

Bucătăria grecească

Citeşte mai departe →

17.12.2011

Bucătăria chinezească

Citeşte mai departe →

17.12.2011

Bucătăria italiană

Citeşte mai departe →

Comentarii

Pentru această acțiune
trebuie să fii logat!

Login With Facebook